Έκθεση Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο Ζάππειο, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ - 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

Από τις 29 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου πραγματοποιείται, για τρίτη συνεχή χρονιά, η "Έκθεση Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας", στην Αθήνα (Ζάππειο Μέγαρο). Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο την ανάδειξη του επιστημονικού έργου των Ελλήνων ερευνητών, καθώς και την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας.

Η Έκθεση φιλοξενεί 34 ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν διαδραστικά, στο ευρύ κοινό, τα τελευταία επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματά τους. Καλύπτονται διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως η Υγεία, η Βιοτεχνολογία, ο Πολιτισμός, το Θαλάσσιο Περιβάλλον, οι Μεταφορές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Πληροφορική, οι Τηλεπικοινωνίες, κ.ά..

Στήν Έκθεση συμμετέχει απο πλευράς Πανεπιστημίου Αθηνών ο Τομέας Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής με τις δραστηριότητες της ερευνητικής ομάδας "Βιοφυσική ακτινοβολιών"  και περιλαμβάνει ειδικές πειραματικές διατάξεις κυρίως για μαθητές (π.χ. μέτρηση ακτινοβολίας κινητού τηλεφώνου), όπως παρουσιάζεται και στο ειδικό φυλλάδιο που θα διανεμηθεί.

Οι βιολογικές επιδράσεις των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, (μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία), είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα αλλά και το ευρύ κοινό τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς συσσωρεύονται ολοένα και περισσότερες ενδείξεις και αποδείξεις για βλαβερές συνέπειες από τη λεγόμενη «ηλεκτρομαγνητική ρύπανση». Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών οδήγησε από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα στη δημιουργία των τεχνητών ακτινοβολιών, που περιλαμβάνουν κυρίως ραδιοκύματα με στόχο την ασύρματη επικοινωνία μέχρι την πιο πρόσφατη εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας.

Πειράματα σε πειραματόζωα (ποντίκια, έντομα κ.λπ.) και σε κυτταροκαλλιέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί και από τη δική μας ερευνητική ομάδα έχουν δείξει αλλαγές συμπεριφοράς, μορφολογικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου, μείωση γονιμότητας, κ.λπ.). μέχρι και θραύση του μορίου του DNA.

Στον άνθρωπο δεν μπορούν να γίνουν πειραματικές μελέτες παρά μόνο σε εγκεφαλογραφήματα και στη ροή του αίματος, που έχουν δείξει αλλοιώσεις. Έχουν επίσης αναφερθεί πονοκέφαλοι, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνίες ως άμεσες επιπτώσεις, ενώ μακροπρόθεσμα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καλοήθους όγκου του ακουστικού νεύρου και πολλές άλλες παθήσεις. Το ζητούμενο είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις αυτές. Με τους τρόπους αυτούς που περιγράφονται θα έχουμε σχεδόν απόλυτη ασφάλεια.

Όπως εκτιμάται απο τις έρευνές μας, οι επιπτώσεις από την ακτινοβολία του hands free και του blue tooth είναι μειωμένες [έως μηδενικές]. Άλλωστε, οι μετρήσεις έντασης το υποστηρίζουν αυτό. Όμως το κινητό δεν παύει να λειτουργεί ως πομπός και άρα έχει μεγάλη σημασία η θέση στην οποία τοποθετούμε το κινητό  κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής. Θα πρέπει να έχουμε το κινητό μακριά από το σώμα, τουλάχιστον σαράντα εκατοστά, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα εφικτό. Για το σκοπό αυτό έχει σχεδιαστεί ειδική θήκη προστασίας

Χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο, σε μαζικά μέσα μεταφοράς, σε Γραφεία και γενικά σε χώρους με διαχωριστική επιφάνεια διαπερατή στην ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας.

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του κινητού μέσα στο αυτοκίνητο με τον κλασικό τρόπο. Εκτός του γεγονότος ότι η ακτινοβολία ανακλάται από τα μεταλλικά μέρη και συνεπώς τμήμα της κυκλοφορεί εντός του αυτοκινήτου ακτινοβολώντας τον χρήστη και τους συνεπιβάτες με ένταση που μπορεί να είναι υπολογίσιμη, αποσπάται η προσοχή του οδηγού-χρήστη. Μπορεί όμως το κινητό να χρησιμοποιείται άφοβα (π.χ. για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους), με hands free, ή blue tooth, αλλά τοποθετώντας το κινητό μακριά από το σώμα και  κοντά σε παράθυρο ώστε να εξέρχεται η ακτινοβολία. Άλλωστε η συνομιλία μέσω hands free ή blue tooth δεν διαφέρει πολύ από τη συνομιλία του οδηγού με τους συνεπιβάτες. Ειδικά για όσους κάνουν μεγάλα ταξίδια και χρειάζεται να χρησιμοποιούν το κινητό για μεγάλη διάρκεια τότε μια καλή λύση είναι η χρησιμοποίηση «θήκης προστασίας» που αναφέραμε, στερεώνοντάς την είτε στο παρμπρίζ είτε στο παράθυρο, έχοντας την πλευρά εξόδου της ακτινοβολίας προς το τζάμι. Σχετικά με τους επιβάτες ενός οχήματος (Ι.Χ. λεωφορείου, τραίνου), βέλτιστη λύση αποτελεί η χρήση blue tooth σε συνδυασμό με τη θήκη ασφαλείας με τον τρόπο που αναφέρθηκε.

 

Οι δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της επίδειξης θα περιλαμβάνουν:

            Α) προβολή βίντεο διάρκειας περίπου 45 λεπτών με πειραματικά δεδομένα και με μετρήσεις έντασης ακτινοβολίας κάτω από διάφορες συνθήκες:

                        Α1) Εκπεμπόμενη ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου ευρισκόμενου πλησίον κεραίας βάσης.

                        Α2) Εκπεμπόμενη ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου ευρισκόμενου μακριά από κεραία βάσης.

                        Α3) Διακύμανση της εκπεμπόμενης ακτινοβολία ανάλογα με την ένταση της φωνής.

                        Α4) μέτρηση ακτινοβολίας κινητού τηλεφώνου εντός αυτοκινήτου – διαπίστωση της ανάκλασης από τα μεταλλικά μέρη και της διαπερατότητας από τα παράθυρα.

                        Α5) Εκπεμπόμενη ακτινοβολία από hands free ή blue tooth κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας..

                        Α6) Διαπερατότητα διαφόρων υλικών στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου και ασύρματου τηλεφώνου, όπως είναι το ύφασμα, μία τσάντα, ένα βιβλίο, ένας τοίχος, ένα μεταλλικό πλέγμα με μικρές οπές.

            Β) Επίδειξη της απορρόφησης της ακτινοβολίας από μεταλλικό πλέγμα και από άλλα σχετικά υλικά

                        Β1) σχεδίαση ειδικής θήκης κινητού τηλεφώνου για προστασία του χρήστη-οδηγού ή συνοδηγού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με χρήση blue tooth το οποίο και επιτρέπεται σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

                        Β2) μετρήσεις της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας από κινητό μέσα στην ειδική θήκη στερεωμένη στο παρ-πριζ.

            Γ) Επίδειξη - Προστασία απο την ακτινοβολία του ασύρματου τηλεφώνου δηλαδή απο τη συσκευή βάσης η οποία στα ψηφιακά τηλέφωνα τύπου DECT εκπέμπει συνεχώς και απο το ακουστικό το οποίο εκπέμπει μόνο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

            Δ) Επίδειξη - Προστασία των βρεφών από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις συσκευές παρακολούθησης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αποσταλλούν σε ενδιαφερόμενο αρκεί να συμπληρώσει το σχετικό έντυπο και να το αποστείλει στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση lmargar@biol.uoa.gr .

 

Go to home page

 

 

Send mail to lmargar@biol.uoa.grwith questions or comments about this web site.
Last modified: December 1st, 2012